Gaji Pekerja Offshore

Posted by Offshoreboy | 3:37 AM | | 584 comments »


Memang diketahui gaji orang yang kerja di offshore memang tinggi daripada kerja di darat. Paling teruk pun dalam RM3k sebulan. Kebanyakan bagi jurutera yang kerja di offshore mempunyai purata pendapatan dalam RM10k - RM30k sebulan bergantung pada service yang mereka supply kepada client. Ada juga yang lebih dari itu bergantung kepada pengalaman dan khidmat mereka. Walaupun gaji agak berbaloi namun perlu diingat bahawa risiko memang tinggi kerja di pelantar ini. Daripada keluar rumah, pergi ke pelantar, kerja atas pelantar sampailah menjejakkan kaki semula ke rumah. Syarikat2 insurans meletakkan pekerja offshore sebagai high risk. Perjalanan ke offshore memerlukan kita travel menggunakan pengangkutan udara ataupun pengangkutan air yang sememangnya berisiko tinggi. Itu belum kira dengan kerja di pelantar minyak ataupun kapal tanker dimana sekiranya berlaku kebakaran yang besar, jalan terakhirnya cuma lompat ke laut :-). Walauapapun, kerja di offshore lebih selamat daripada kerja di darat kerana bagi semua syarikat minyak dan kontraktor2nya "Safety is no1". Perlu berkorban untuk bersosial mahupun tinggalkan keluarga, girlfriend atau binatang peliharaan.



Oleh yg demikian, semua orang boleh kerja di offshore, cuma sanggup atau tak sanggup berkorban dan hadapi risiko.

584 comments:

  1. banyak juga ye gaji kerla offshore ni

    ReplyDelete
  2. mestila...
    x semua org meresai kerja di laut...

    ReplyDelete
  3. paling rendah gaji kerja di offshore RM3k??? klu diploma fresh graduate yg dpt offshore 2 brape ye agak2??

    ReplyDelete
  4. tu gaji rm3k kalo sebulan full kat laut (drpd ape yg sy survey la). Kalau yg diploma fresh, dlm proses training mmg kurang ckit tp bila dah break out mmg lebih dari tu.

    ReplyDelete
  5. salam nk bertanya,..sy akan grade pada bulan 8 ini..so before grade tu sy da boleh apply jobs offshore ni?..org kata perlu ambil kursus tertentu before nk join offshore..btol ke?

    ReplyDelete
  6. Fad,
    Memang dah blh apply dah. Sy dulu pun sama join offshore sblm graduation. Mmg ade kursus tertentu sblm kerja offshore. Semua pekerja offshore sblm 1st time pergi laut kena ambil kursus spt sea survival, helicopter underwater escape training dan fire escape.

    ReplyDelete
  7. gaji mana lagi yang tinggi... gaji pekerja di pelantar minyak ka? atau pelaut(shipping)

    ReplyDelete
  8. gaji blh kata lebih kurang sama je...bergantung pada position. Cuma kalo pelaut ni (shipping) ni mmg lama kalo die belayar tp ade singgah2 kat port, kalo pelantar minyak ni sekadar kerja je kat pelantar tu sampaila cukup schedule...pulang ;-)

    ReplyDelete
  9. saya bru nk hbis study dlm jurusan diploma mknikal gas..agak2 dlm brp gaji lpasan dploma yg bkrja kt offshore?

    ReplyDelete
  10. dlm 3k keatas la..paling min pun rm3800

    ReplyDelete
  11. saya ade siji Basic safety Trainning(BST)soalan saya:
    1.Apakah sijil yang perlu diambil selain BST
    2.Sekiranya BST dah ada dan Basic Offshore safety & Amergency training(BOSET)pun dah ada apakah sudah layak untuk bekerja di pelantar minyak dan apakah pekerjaan yang layak dipelantar minyak

    ReplyDelete
  12. Geng,

    Kalo BOSET dah ade mmg dah layak dah kerja pelantar minyak. Dah boleh mintak keje kat pelantar..yg bab pekerjaan yg layak tu slalunye company yg amik kita keje akan bg training berdasarkan job scope kat atas pelantar tu. Apepun gd luck bro..

    ReplyDelete
  13. mcm mane sy nk apply kerja offshore?
    atau sy kna ambil kursus tertentu dulu..kt mana nk ambil kursus?

    ReplyDelete
  14. lau drafter ader yg keje kat offshore x.

    ReplyDelete
  15. Bro,

    Nk kerja offshore selalunye kena ade BOSET dulu sblm dibernarkan naik ke offshore. Untuk BOSET ni selalunya company akan provide kita untuk pergi course ni. Yang ni bergantung...ade company akan taja kita; ade jugak company yg suruh pakai duit sendiri ataupun diorang loan duit diorg (potong gaji bulan2 la...). Boleh tgk kat google search je oil and gas company...nnt kluar la senarai2 company tu. Untuk kursus2 lain bergantung pada job scope kita. Yang ni pun selalu company akan provide. Kalo kat Msia ni, byk kursus2 ditawarkan kat kemaman, miri ataupun labuan.

    ReplyDelete
  16. Drafter ade je bro...tp kebanyakan masa drafter duduk kat darat nak rangka2 struktur platform atau sebagainya ;-)

    ReplyDelete
  17. Saya sekarang sedang berkerja offshore sebagai helper.tp saya mempunyai kelulusan diploma safety n healty dari RANACO.dakah peluang saya untuk mendapat jawatan yg sesuai dgn kelulusan sy?jika ada bagaimana caranya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro..gaji helper sekarang berapa ek..nak cuba2 apply jgk..keje ke kertih eh skrang./?

      Delete
  18. saya bakal mmpunyai dip. dlm bidang kejuruteraan perkapalan...apakah posisi yg boleh saya pegang bila bekerja di offshore?...harga BOSET brape ye?...bole senaraikn nme cmpany...

    ReplyDelete
  19. Nazif...mmg kalo jwtn utk HSE tu byk, tp saya cdgkan kalo upgrade lg dr dip ke degree sbb skrang persaingan byk sgt. Apa2pun diploma mmg dah blh apply..try dulu...sy doakan Nazif sukses

    ReplyDelete
  20. Anonymous...harga kursus boset ni mkn ribu gak la bergantung ape course yg kite amik, tp BOSET ni slalu company yg kite bakal keje akan provide kan..so takyah rasenye dulu ek..try apply keje dulu. Company2 byk antaranya Maersk, Transocean, Ensco, MISC, Technip dan ...;-)

    ReplyDelete
  21. kalu kat TSTC harga kursus boset rm1980.00

    ReplyDelete
  22. camne eh , kalau saya takde apa apa sijil , diploma etc . boleh ke nak keje offshore ni ?

    ReplyDelete
  23. Ade gak keje2 kat offshore yg takyah sijil cam room boy,roustabout...senang cite keje yg memerlukan kudrat ;-)..(harap awak faham)..:-) tetapi yg BOSET tu mmg wajib amik sebelum ke offshore

    ReplyDelete
  24. keje offshore ni berapa hari sebulan ? orang cakap keje ni takde life . betul ke ?

    ReplyDelete
  25. tgkla...ade yg keje cam doktor (maksudnye kalo client nak guna servis kontraktor tu die panggil) ade yg keje rotation..2 minggu on(keje) 2 minggu off(cuti), ade gak yg sebulan on sebulan off, ade gak yg sebulan akde life? mmg pun ;-)

    ReplyDelete
  26. drilling gji bpe der

    ReplyDelete
  27. salam,nk ambk kursus drilling kt ane

    ReplyDelete
  28. salam.. sy nk tny.. sy ni bljr dr course brlainan.. mksd nyee bkn bljr tntg ptronas niyh.. sy cume bljr agama yg brkelulusan sijil yg sama taraf dgn STPM.. so blh x nk mntk kje kt plantar?? n cnth krje tu dpt yg cmne ye?

    ReplyDelete
  29. -Gaji keje drilling bergantung pada service ngan position der.

    -Bro..kursus drilling yg well control tu ke?

    -FSC...blh tu blh, cam welder ke, diver ke tp kena amik kursus die gak

    ReplyDelete
  30. skrg ni sy da kje ofshore...bhgian....sy dah keje 5 tahn....tp alhmdullilah...xde ape2 brlaku...tp sy dulu susah...skrg ...bajet lebih da...hihihi...motor skrg sy guna ...r6 yamaha...mmg brbaloi keje ofshore ...tq...kje best...

    ReplyDelete
  31. salam,
    lau lepasan dip. kej. perkapalan biase akn dapat posisi mne?

    ReplyDelete
  32. salam..

    saya berminat nak masuk bidang offshore ni..ade diploma kejuruteraan kimia..camne nak apply ye?boleh sesiapa bantu..sya da apply banyak tp masih tiada jwpan

    ReplyDelete
  33. Kalau position a/b/..agak2 beapa gaji permulaan?

    ReplyDelete
  34. salam....klau ada dip kej mekanikal rekabentuk kerja bhgian ape at ofshore???

    ReplyDelete
  35. Hafizzul,
    Utk kej. perkapalan sbnrnye byk position ade, byk scope2 engineering atas kapal ni...antara company2 die mcm MISC, Bumi Armada, Technip dan lain2. Try chech website and amik contact and direct call HR utk info lanjut.

    Azri,
    Sama jugak mcm kat atas ni, google oil n gas company kat msia ni, oversea pun takpe and try contact HR tanya utk position ape yg sesuai. Slalunye HR akan explain.

    Anonymous,
    Apa maksud a/b tu ek? :-)

    Asyraf,
    Kat offshore platform slalu ade utk design2 platform (pipeline, riser dan lain2), slalunye utk pelantar minyak akan 'didesign' lps attached. Antara compny Msia mcm Kencana Petroleum ade design tuk production platform ni. Cuba try check ngan diorg ek..;-)

    ReplyDelete
  36. kalau lepasan diploma technology engineering bape gaji nye sblan?? yg baru apply krjaa offshore nie??

    ReplyDelete
  37. tq kat blog ni sbb bg byk maklumat..nk tya, saya lepasan diploma.. construction safety.. ada tempat tak bg saya di offshore?? hihi.. t.q

    ReplyDelete
  38. Azfar,
    slalunye kalau lepasan diploma gaji starting utk basic dlm rm1.5k ke rm2.5k...tu tak termasuk dgn elaun offshore ;-)

    Arifpoyo,
    kalo construction safety tu ade je, especially kat bhgn refinery or petrochemical. Tp lg molek daftar utk some course utk offshore safety officer training lps tu try riki2 keje, mmg byk kosong utk jd safety officer O&G ni ;-)

    ReplyDelete
  39. Saya baru diterima kerja offshore. Rasanya nama syrkt tu Sapura Kencana. Jawatan yg ditawarkan adalah technican lab (geoteknik)
    Boleh bagi saya xsenarai kerja2 tu d offshore sebelum saya start. Sapura Kencana tu syarikat konsesi utk petronas atau apa?

    ReplyDelete
  40. Saya baru diterima kerja offshore. Rasanya nama syrkt tu Sapura Kencana. Jawatan yg ditawarkan adalah technican lab (geoteknik)
    Boleh bagi saya xsenarai kerja2 tu d offshore sebelum saya start. Sapura Kencana tu syarikat konsesi utk petronas atau apa?

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. boleh bg snrai nme2 syrikat offshore x?sy brmnt sgt...

    ReplyDelete
  43. salam...kalo dah kje dgn aircraft,xprience 2thn,agak2 brape blh nego gaji ekk utk offshore

    ReplyDelete
  44. Salam,

    boleh list down kerje pe yg ade kat offshore, n mcm mane saye yg kelulusan dlm dip mechanical n dip aircraft maintenance leh masuk kerje.

    TK.

    Nik

    ReplyDelete
  45. Mohd Azizi,
    Sapura Kencana ni kira macam service provider. Diorg amik kontrak dr oil2 company utk servis yg ditawarkan. Technician lab ni slalunye bekerja dibhgn downstream..maksud sy keje di darat samaada di refinery atau plant2. Maafkan sy sbb sy tak pasti ade jawatan lab tech kat offshore.

    Anonymous,
    Byk sgt kalo syrikat offshore ni, ok sy bg yg main2 service company
    Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford, Solar Alert, MI Swaco, Geoservices...uish byk sgtla ;-) , yg list atas tu kira main player for service company (international company)

    Anonymous2,
    Blh je demand gaji...ce try je ngan HR, mana tau ade rezeki ;-)

    Nik,
    Kalo nak disenaraikan mmg byk..penuh nnt bhgn komen ni;-), ok takpe sy bg bhgn2 offshore, nnt try google ek, ok bermula ngan marine service, lps tu drilling..lps tu development&production merangkumi pipeline&commisioning...try la, gd luck

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah.. aku baru dapat offer kerje dari SapuraKencana. Aku apply post engineer, tapi diorg ni baru just anta surat offer jer, tak bgtau post ape, gaji berape. So aku ngah tunggu reply dari diorg.

    Aku lulusan degree Mechanical. Agak2 kalo lepasan degree mcm aku, engineer, gaji berape? mintak tolong otai2 jawab. Aku dapat offer Malakoff gak ni.. Taktau mane satu nak pilih.

    Hope sudi membantu..
    (SA)

    ReplyDelete
  47. Askum saya kelulusan degree culinary management Dan pengalaman sbagai tukang masak Selama 2 tahun, so adakah saya dpt peluang berkeje offshore sebagai tukang masak di pelantr minyak dn bagaimana hndak apply job???

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum...saya ingin bertanya...saya akan dipanggil interview pada 30hb july 2012 di SapuraKencana sebagai mekanikal engineer...saya nak tahu, ape yang perlu saya lakukan utk menarik minat interviewer mengambil saya bekerja? Saya ni fresh graduate & tiada pengalaman dlm bidang oil n gas...harap sudi membantu...terima kasih...

    ReplyDelete
  49. saya ada certificate dari niosh( sefety and health officer). leh apply ker keje dkt offshore nie? bape erk salary kemungkinan boleh dpt? ..hehe saje tanya.. saya ni sbnarnya lari bidang dah, dlu bljar Dip IT engineering... last2 laut jgk dicari..

    ReplyDelete
  50. salam offshoreboy dan lain2.. saya memang minat bab2 keje kapal... dan bln 9 2012 ni saya akan belajar di umt course degree pengurusan maritim.. agak2 offshoreboy ape jawatan saya n bape gaji saya bakal saya terima apabila kerja kelak? just wondering... thx! -Anonymous UMT

    ReplyDelete
  51. Salam,
    Maaf sbb lmbt jawab atas kesibukan kerja di pelantar. Sini sy akan cuba jwb mana yg mampu ek;-)

    Ano1- Lulusan degree mechanical mmg byk position utk di apply kat offshore ni. Selalunye starting gaji utk basic je lbh 2k blm termasuk dgn elaun offshore lg ;-)

    Ano2- Kat offshore mmg ade tukang masak. Antara senarai2 company caterer seperti bayong, bunga cempaka, jaya dan lain2. Saudara blh try google company2 ni ek dan try contact utk tanya pasal kerjaya tukang masak jika ditawarkan ;-)

    Ano3- Sy tak berapa pasti utk soalan interview bg SapuraKencana. Tp sebagai tips cuba try study pasal company tu sblm gi interview. Lps tu try convince interviewer tu yg anda mmg sgt berminat utk menjadi team diorg..Gd luck ek bro

    Afiq- Sy tak brape pasti nak jwb soalan Afiq tp setahu sy safety cert ade Niosh dgn Nebosh. Slalunye safety officer kat offshore diorg ade Niosh cert dan rase sy cert yg Afiq ade tu dah blh da kalo nak apply kerja kat offshore. Tang gaji tu, gaji safety officer ni besar gak apatah lg kalo consultant dlm bidang ni. ;-)

    Ano UMT - Maafkan sy sbb sy tak berapa pasti utk bhgn pengurusan Maritim ni tp saudara blh rujuk kepada company2 perkapalan seperti MISC, Bumi Armada, FPSO dan lain2 utk bertanya pasal kerjaya yg ditawarkan melalui jurusan anda ;-)

    ReplyDelete
  52. admin...selalunya gaji lepasan diploma kat offshore brape ye skrg??dalam range berapa??

    ReplyDelete
  53. salam..
    kalau rabun warna boleh x keje kat offshore?

    ReplyDelete
  54. min gaji lepasan degree bape eak..

    curiousman

    ReplyDelete
  55. assalamualaikum tuan tanah.....
    nama saya hairol rizal dari bangi..... bulan 9 nie insyallah saya akan ambik mis-boset dari tstc.... saya nie takde pengalaman offshore.... sy cuma ada pengalaman driver treler mox dan it.... saya nak bertanya kat sini.... boleh ker sy nie diterima kerja.... umur sy dah 31 tahun....

    ReplyDelete
  56. Bat,
    Bergantung kpd company samada local atau international, kalo local slalunye basic salary rendah ckit lbh kurang 2k(average)..tp offshore allowance slalunye sama je rate samadae ade dip or degree.

    Ano1,
    Rabun warna tak dpt la nak keje offshore ;-), slalunye time medical checkup ade check rabun warna ni, kalo takde tu maknenye rezeki awak la tu..;-)

    Ano2,
    Lepasan degree slalunye basic atas 2k..

    Hairol Rizal,
    Seeloknye biar dpt company offshore tuk bekerja sbb company ni akan support fee utk boset, apa yg sedara buat ni kira cam gamble...takut nnt lesen boset da ade tp nak apply company tak dpt..tempoh expired boset slalunye 3 tahun..apa2pun good luck Hairol

    ReplyDelete
  57. owhh thanks admin...tp elaun selalunya berapa??

    ReplyDelete
  58. gaji degree basic+elaun bagai agak2 kasar bape dp offshore boy.. agak2 je la.. thx

    Curiousman

    ReplyDelete
  59. Salam admin, sy ni mmg amat2 berkenan nak
    tau lebih lanjut kerja kt offshore.

    Sy ada diploma business computer.
    pengalaman hampir 5 thn dlm bidang IT kt
    offshore ni ada pakai IT ke?

    dan menguasai bahasa inggeris sgt penting utk bekerja di Offshore atau setakat "boleh2 je"

    trm kasih...

    ReplyDelete
  60. Bat Amin,
    Elaun tu susah nak ckpla...sbb ade mcm2 service, slalunye kalo yg local company tu elaunnye kurangla sikit dr int'l company, ade elaun yg serendah rm80 sehari hinggala ade yg mcecah ribuan ringgit sehari (yg ni utk specialist2 @ consultant la) ;-)

    Curiousman,
    Degree basic salary slalunye min dlm rm2000, bab elaun kena tgk service provide jugak, awal2 kita kerja sbg trainee blh dpt hingga maksimum rm200 per hari. Bila dah breakout elaun tu ade yg blh jd double, triple atau lebih dr tu per hari.

    Emanuel,
    Ade je...skarang kan zaman IT;-),
    blh check ngan oil2 company (client or contractor) psl IT ni
    Bab English tu nak ckp boleh2 tu susah jgk, nak ckp kena pro tu pun susah jgk...hehehe
    Sbb kbykn oil rig ade berbilang warganegara pekerjanya..report pun slalunye dlm bahasa omputih ni..so blhla sy ckp lebih ckit je dr yg 'boleh2 je' tu ek ;-)

    ReplyDelete
  61. oh tak tahu la kalau kt offshore tu ada perlukan IT sbb sy lebih kepada hardware.
    yg sy tahu mereka2 yg ada cert engineering atau skill kemahiran yg ada kelebihan berbanding IT ni..

    Trm kasih admin, in writting tu insha allah tiada msalah cuma mungkin perlu mantapkan lagi komunikasi in english.

    trm ksh en offshore boy atas penenerangan yg jitu.

    ReplyDelete
  62. assalam..sy student 3rd year msh blja di UNITEN dlm bdang mchanical engineering.. saya mmg mnat nk ambil bdang oil n gas n mnat utk keja offshore. sy nk tye kebiasaan fresh graduates sng x dpt kerja kt offshore? n tye tips mse interview biasanya ap yg panel tye?gaji basic brpe?last skli sy nk minta suggestion dri abg ap perlu sy buat sbelum nk apply keja offshre..nk kna ad sjil ap2 ke..?tqvm

    ReplyDelete
  63. bro.. nk tny,utk drilling company cmne lak rate gaji or elaun die ekh?

    ReplyDelete
  64. whichmean koman2 gaji fresh degree graduate rm8k++(elaun + basic) klu mcm tu eak... icic

    CURIOUSMAN

    ReplyDelete
  65. salam...tumpang lalu...ade x job2 kat offshore yg involve civil engineering???

    ReplyDelete
  66. Emanuel,
    No problemo..wish you luck seeking for a job.

    Ano1
    Fresh tu graduate tu biasela mmg susah ckit tp tak salah mencuba sehabis mungkin sampai dpt ;-), janji jgn give up. Selalunye interview utk fresh grad ni mmg byk stage..bmula dgn iq test, lps tu diorg akan tapis..kekadang ade company (biasenye establish com) akan bhgikn group2 utk yg dtg interview td, lps tu die akan bg satu projek utk kita sama kumpulan utk completekan. Cth mcm diorg bg kad2 manila; lps tu suruh kita design bangunan ke atau kapal ke ;-) dr situ diorg akan nilai lps tu tapis lg utk pilih utk interview face to face..kekadang panel interview tu sampai 3 org..lps tu diorg akan tapis lg utk siapa yg layak diorg offer..bykkan? tp jgn risau bro..ade gak company interview face to face terus je..sape diorg rase ngam diorg amikla, no hal geng..u can do it, bab basic tu slalu dlm lingkungan 2 ribu atau lebih for freshies. Dah ade degree da ok da tu, yg sijil2, kursus atau lesen2 masuk laut tu company akan support bile kita diterima kerja

    Ano2,
    Kebiasaan drilling company rate gaji sama mcm service company punye rate. Bergantung pada position ngan experience kita gak..

    Curiousman,
    Itu kalo btul2 satu bln atas laut. Slalunye multinational company bg gaji dlm lingkungan tu for freshies.

    Ano3,
    Ade je bro...especially utk company2 yg bina platform atau kapal.

    ReplyDelete
  67. saya lulusan dip kejuruteraan loji kuasa..apa jawatan yang sesuai untuk saya??

    ReplyDelete
  68. klau position offshore surveyor..mcm ne plak....gaji?company ape?

    ReplyDelete
  69. Assalammualaikum tuan.. nak tanye,lulusan sijil elektrik elektronik boleh bekerja dlm bhgn apa, gaji dan elaun brape ye..tq (Ahmad Kassim)

    ReplyDelete
  70. org elektrik mcm wireman nil layak x kerja kt offshore?

    ReplyDelete
  71. salam..sy nk tnye..klu course marine cargo surveying biasenye dpt kerja kat mne ye?

    ReplyDelete
  72. Salam..ade sesiape yg mhu bantu untk bg peluang...kerja..sy bru tamat kursus BST..0177590076=saiful

    ReplyDelete
  73. Ano1:-
    Utk dip kejuruteraan loji kuasa, selalunya kerja di bhgn pelantar minyak (production) mcm commisioning engineer, rotating equipment engineer. Kat bhgn refinery pun ade gak utk position power plant ni ;)

    Ano2:-
    Kalo surveyor pulak, slalunye keje utk kapal2 survey mcm survey pipeline dlm laut dan sewaktu dgnnye ;-). BYk gak company antaranya cam Sapura, Western Geco(Schlumberger), Fugro dan lain2 lg. Tp selalunye kalo tgk geng2 surveyor ni die punye schedule agak padat..maksudnya susah nk tgk diorg cuti..

    Ahmad Kassim,
    Sijil Eletronik blh keje dlm semua bhgn samada kapal, rig, pelantar minyak, refinery..dan lain2 yg berkaitan oil and gas. Gaji tu kalo awal2 mmg tak byk tp kalo da ade experience ckit dah blh demand kena2 pulak dgn multinational company.

    Ahmad Shah Nizam:-
    Wireman ni layak je, cuba try apply..

    Ano3:-
    Marine cargo surveying ni mmg ade position. Slalunye utk kapal2 kargo la ;-)
    Utk kapal2 carigali, kapal2 tanker hantar minyak ade je utk position ni

    Saiful:-
    Yup..sape sini ade peluang2 call2 la Encik Saiful ek ;)...Gd Luck Bro..

    ReplyDelete
  74. terima kasih sbb reply soalan sy hari tu...
    la ni sy bawa soalan baru pula.. hihihih

    alhamdulillah sy dapat tawaran jalani latihan industri di MMC OIL AND GAS KERTIH..

    apa pendpt admin atau kwn2 disini mengenai syarikat ni? ok x? selalunye trainee disuruh buat kerja apa yer?

    moga2 saya dapat perform diri sy sebelum kesana.. =D

    t.q

    ReplyDelete
  75. satu lagi, mmc oil and gas, dgn "pfce"...

    mana yg lebih bagus? tak salah kan kalau mencari yang terbaik untuk diri.. =)

    ReplyDelete
  76. salam.. apa jawatan yang sesuai utk lepasan diploma teknologi minyak & gas ?? selalunya berapakah permulaan gaji & elaun yg diberi dalam sbulan jika baru mula bekerja??

    ReplyDelete
  77. nak tahu ape iq test utk cmpny halliburton ni? ade sape2 blh share..

    ReplyDelete
  78. salam,jawatan ape yg x perlu sijil n bnyk jawatan kosong dlm offshore,leh bg list company x?

    ReplyDelete
  79. salam,jawatan ape yg x perlu sijil n bnyk jawatan kosong dlm offshore,leh bg list company x?

    ReplyDelete
  80. Arifpoyo,
    Alhamdulillah..gembira sy dengar bile awk dpt offer. Slalunye trainee buat keje seperti yg ditawarkan. Cuma sbb masih trainee so ade junior atau senior akan guide kite. Kalo ragging2 kecik tu biasela ek ;). Ttg MMC ngan pfce tu tak taula nak ckp mana satu yg best. Mungkin ade kwn2 kat sini yg bekerja kat company ni. Tp sape yg bg gaji lebih tu sebat je ;-)..ape2pun tahniah Arifpoyo..

    Ano1,
    Byk je jwtn antaranya cmm production technologist dan sebagainya..gaji bergantung sama ade local(small atau established) dgn multi-national company. Gaji mula utk diploma slalu dlm average 1k-3k utk gaji basic dan offshore allowance bergantung kpd jenis servis.

    Ano,
    Soalan IQ slalu berubah. Sy bekerja dgn Halliburton sblm ni. Antara yg sy masih ingat la..sy bg hint, baca yg basic2 electrical (fizik), simple2 math dan lain2 sama mcm soalan2 iq biase(dlm internet ade utk common IQ test..try google ek) :) good luck bro..

    Skungerz,
    Cuba try mcm rigger, catering crew, roustabout. Tp sbnrnye semua position tu kena ade sijil tertentu. Pendek kata semua kena ade sijil tp sijil tu dpt bile kita diterima utk position yg berkenaan dan company akan hantar training tuk dptkan sijil2 yg berkenaan ngan position tu. Ape2pun good luck Skungerz..

    ReplyDelete
  81. nak kerja dekta pleantar minyak kena ambil lesen dulu ker??

    ReplyDelete
  82. nak kerja dekat pelantar minyak kena ambil lesen dulu ker??

    ReplyDelete
  83. kan selalunya bagi lepasan dip. teknologi minyak dan gas bnyak jawatan.. susah sye nak pilih jwtn mne yg sesuai utk sye. bnyak sngat jwatan yg ditawarkn. so sy nk tau,jawatan apa yang gajinya lebih tinggi & sesuaai utk sye yer? pls list down k:)

    ReplyDelete
  84. terima kasih2.. terima kasih.. =)

    ReplyDelete
  85. Ano1,
    Yup..kena ade lesen naik laut, slalunye org panggil BOSIET (Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training). Slalunye amik masa 3 hari utk complete kan course ni.

    Ano2,
    Saya tak berapa nak pasti mana jwtn yg gaji tinggi. Tp kalo utk diploma mmg average gaji seperti yg sy komen sblm ni. Tp sebagai 'hint', untuk kerja offshore ni, gaji di bhgn drilling kebiaasaannya lebih tinggi dr bhgn2 lain. Harap tu dpt membantu saudara ;-)

    Arifpoyo,
    Sama2..;)

    ReplyDelete
  86. selalunya sblum nk kerja offshore ni nak pergi mdical checkup dulu ker? BMI & ketinggian msti brpa eh? bleh bagi info lgi ker tentang kelayakan nk kerja offshore ni?

    ReplyDelete
  87. drilling ni mcm mna eh? kerja yang mcm mne mereka buat selalu? brpe gaji kerja drilling ni?:)

    ReplyDelete
  88. dekat mna nak ambik BOSIET? brpa yuran nk kna bayar? kalau dh dpt BOSIET ni, comfirm ker dpt kerja offshore terus?

    ReplyDelete
  89. saya berminat sngat nk kerja offshore ni, tp saya msih FORM5 lgi. tahun ni saya mnduduki SPM. saya nk tahu, abg Offshore ambik course apa slepas SPM,sblum abg dpat kerja Offshore ni? apa klayakan nk kerja offshore eh?

    ReplyDelete
  90. offshoreboy skrg ni kerja dkat pelantar minyak mne? miri ker?

    ReplyDelete
  91. Ano1,
    Yup, mmg kena medical checkup dulu. Bab BMI tu sy tak pasti tp rasenye yg BMI ni diorg tak amik kesah pun. Janji xde masalah mcm lemah jantung ke, pendengaran @ penglihatan tak bagus ke..kalo org muda slalunye lepas je tuk medical checkup ni ;-).
    Kelayakan tu kira drpd sijil hinggalah kepada degree atau atas lg. Bergantung kpd bidang keje tu

    Ano2,
    Drilling ni kira mcm keje cari dan gali. Ok camni sy terangkan ckit, kapal survey akan survey utk blok2 atau kwsn2 yg berkemungkinan mempunyai minyak dlm struktur tanahnye. Lps di'konfirm' kemungkinan nye ade, brla team drilling ni akan dtg utk gali kwsn tu. Kira2 camtu la bro..;-)

    Ano3,
    BOSIET ni slalunye hendaklah tmpt yg diiktiraf oleh OPITO. Dkt Johor dgn Miri(under MSTS)dgn SMTC Malaysia dekat Miri. Malaysia Maritime Acedemy (ALAM) pun ade gak tmpt tuk amik BOSIET ni. Bab yuran tu sy tak brape pasti sbb slalunye company yg kita akan keje tu yg akan support BOSIET ni. Tp rase2nye dlm seribu lebihla..
    Uish..seeloknya crik keje dulu, biar company tu yg akan byr kita nye BOSIET. Tak semestinya mereka yg ade BOSIET tu trus blh dpt keje offshore.

    Ano4,
    Sy dulu ade degree dlm Geology. Lps grade tu try2 mintak Alhamdulillah dpt. Lps tu yg br lompat2 company ;-) Kelayakan tu bergantung kpd bidang keje kat offshore tu. Ade yg nak pakai sijil dan ade jgk yg nak pakai degree. Ape2pun gd luck adik for SPM ek..:)

    Ano5,
    Sy keje kat pelantar terengganu..:)

    ReplyDelete
  92. thnx for the wish.. emp, abg ambik jwatan ape skrg? bpe pndapatan sbulan? nk tau jer:)

    ReplyDelete
  93. offshoreboy: ade Facebook ker? twitter ker.. boleh roger2 nnti...

    ReplyDelete
  94. emm.. kalau ambik BOSIET dulu lepas SPM boleh ker? lepas dh dpat BOSIET baru sambung belajar dlm bidang yg brkaitan dgn offshore ni. boleh ker mcm tu?

    ReplyDelete
  95. mcm mna pula dgn msa utk berkerja bagi pekerja drilling? full month ker atau kerja 2 minggu on,2 minggu off... mcm itu ker?

    ReplyDelete
  96. Ano1,
    Amik jwtn drilling waste management, gaji tu alhamdulillah blhla dpt 5 angka sebulan :)

    Ano2,
    Twitter xde tp facebook ade, awk bg facebook ID awak nnt sy add ;-)

    Ano3,
    Boleh tu mmg boleh tp agak berisiko ckitla..ooo lupa nk bgtau, BOSIET tu hanya tahan utk 3 tahun je lps tu kena pergi refresh balik. Kalo buat sendiri kena pakai duit tu ;). Molek kalo dptkan keje offshore dulu ek. Biar company yg tanggung ;)

    Ano4,
    Ade mcm2 schedule. Ade yg 2 minggu keje 2 minggu cuti. Ade yg 4 minggu on 4 minggu cuti. Ade jgk yg keje on call (ala2 doktor :)) maksudnye keje on call. Kalo ofis panggil suruh naik laut br pergi kalo tak dudukla kat opis ;)

    ReplyDelete
  97. offshoreboy: INSTEP ni mcam mna eh? kalau dari lepasan dip. teknologi minyak&gas dpat ker masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSTEP ni under petronas dimana ia akan tawarkan kursus2 yg berkaitan dgn keje oil&gas (offshore dan darat). Seseorg yg diterima masuk akan diterapkan untuk satu bidang (kursus) berkenaan dan setelah selesai kursus tu br ditawarkan kerja berdasarkan kursus pengkhususan yg diambil. Lepasan diploma mmg ade ditawarkan untuk mendaftar kursus dgn diorg. Gd Luck Bro..

      Delete
  98. my facebook. 'faizshyam_95@yahoo.com.my'. nnti inbox k bro

    ReplyDelete
  99. offshoreboy dh berapa tahun kerja ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru je 8 tahun ;-)

      Delete
    2. offsoreboy, TuAN sy pun nak kerja offshore juga.ada lubang kosong x? tlong add fb sy slamberje_oag@yahoo.com. dan tolong email apa2 y perlu sy buat utk melayakkan sy kerja offsore ni.
      sy mmg lari bidang degree komunikasi dasar awam dulu, masuk developer ada la cidb kad.. tolong ya admin email apa y patut sy buat utk offshore ni...berharap sgt..email komunikasi_dasarawam@yahoo.com

      Delete
    3. Geng,
      Ok nnt sy email ek..eh tp kenapa ade 2 emel ni, yg mana satu nak emel ni :)

      Delete
  100. salam, offshoreboy sy skrg blaja dlm bidang marine engineering tahun akhir..Insyaallah tahun depan grad. skrg sy buat projek sarjana muda mengenai "vortex-induced vibration of marine riser". sy bercadang nak buat internship kt offshore ms cuti sem nnt.nak timba pengalaman dan ilmu ttg subsea dan riser yang sebenar. kalau nak buat intership kat offshore, tempoh 1 bulan cukup x?dan bahagian ap y perlu sy apply supaya dapat menjalani latihan industri yang brkaitan dgn riser atau subsea ?tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bro,
      Bagus sgt tu nak buat intership kat offshore. Tp perlu diingat company takkan hantar kite ke laut sbb buat lesen (OPITO) pun amik 3 hari dan melibatkan kos utk company tu :).
      Bahagian tu dah tentu utk bhgn subsea engineering. Ok sy senaraikan antara company subsea seperti Cameron, FMC, Solar Alert, Weatherford, NOV. Bro cuba try contact company2 ni utk tanya kalo diorg ade tawar intership ek. Gd Luck Bro..:)

      Delete
    2. trima kasih sbb membantu..boleh add fb sy?..mattwei90@yahoo.com..:)

      Delete
  101. Salam...
    saya sudah ada smartkad ptronas... freelance offshore...kalau ada kerja kosong dalam offshore boleh send email kpd saya.. affifrosli@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..kalo ade kosong sy send emel :)

      Delete
  102. assalamualaikum, sy nk tanya company OnG yg mna yg ad internship utk student u yg nk buat prktikl..? kalau blh area2 perak..tq bro =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam bro..
      Sebenarnya hampir semua company ade buat intership sbb benda ni beri kebaikan utk company tu sendiri mahupun hubungan company tu ngan gvmnt. Kat Perak tu sy tak brape pasti la bro, tp kalo melibatkan O&G ni, byk company bertapak kat KL, Kemaman, Labuan ngan Miri. Bro kena direct contact ngan company2 tu tanya kalo ade tawarkan intership. Bro cuba google oil and gas company directory kat msia. Lps tu try contact ek. Gd Luck Bro..:)

      Delete
  103. assalamualaikum tn.sy berminat nak kerja offshore ni.sblm tu nak cerita sy ni sijil spm jer tp sy ada pengalaman dalm tentera 13 thn dalam bidang civil construction.dalam tentera sy berpangkat kapten. sy bercadang untuk berhenti kje aska.tamat tempoh perkhidmatan sy thn 2014.so nak tanya apa kursus sy blh amik sbg persiapan melayakkan kje offshore ni.risau ni tn xtau nak kje apa lepas berhenti nnt.so nak wat persiapan dlu siap2.mohon tn bg pandangan apa kursus yg blh sy hadiri sbg persiapan sebelum berhenti dan melayakkan sy utk kje offshore ni.sy benar2 mengharap pandangan tn sbg otai offshore ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kapten..:)
      Ok tuan jgn berhenti dulu, try carik keje dan kalo dpt br quit ek. Cuba kalo tuan try kursus seperti rigger, welder ataupun safety officer. Pada pendapat saya memandangkan tuan seorang askar, adalah molek kalo menjadi safety officer sbb seorg safety officer kena tegas dlm memastikan keselamatan pekerja atas kapal:). Gaji utk safety officer juga blh tahan tinggi jugak apatah lg kalo bekerja di laut oversea. Cuba tuan try google untuk 'offshore safety officer course' nnt akan keluar result senarai2 company yg tawarkan. Lg satu tuan blh cuba tgk INSTEP (ni under petronas) utk lain2 cabang bidang dlm offshore ni. Semoga Berjaya Tuan..:)

      Delete
  104. tn tlg email kat saya noshahrajd@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Kapten..:)
      Kalo ade lubang2 sy emel ek.

      Delete
  105. bro, kalau lepasan dip. teknologi kejuruteraan loji proses dpat ker apply offshore?? apa jwatan yang sesuai ek? drilling dpat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,
      Susah nak ckpla tp bro blh je try. Ade satu kenalan ari tu kat atas rig, die ade degree in IT tp die keje sbg engineer utk bhgn drilling. Die ckp die apply je dulu dan alhamdulillah dapt. Takpe bro cuba je mana tau dpt...Gd Luck Bro :)

      Delete
  106. salam bro klu lpasan dip.airconditioning bleh apply x keja ofshore??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Bryan,
      Blh je Bryan, skrg kebykn contractor/service company atas rig ade diorg punye sendiri utk technician/engineer air condition ni. Bro blh trus tanya contractor/service company kalo ade jwtn berkenaan yg ditawarkan. Gd Luck Bro..

      Delete
  107. salam semua,
    nak mintak pendapat korang yg berpengalaman dalam bidang o&g ni.
    saye pelajar poli,amek diploma mekanikal am,
    saye minat nak keje dlm bidang ni.

    jadi,lepas abis diploma:

    a)sambung degree in mechanical engineering
    b)terus keje guna diploma
    c)belajar sambil bekerje

    mane satu yg patut saye pilih?atau korang ade cadangan lain,sila share ye....
    saye harap korang dapat membantu,tqvm..=)

    ReplyDelete
  108. assalam,
    nama saya bob.
    offshore boy,nak tnya skit,saya ada diploma music bukan dalam bidng engineering.soalan:
    a.apa position yang ada dan sesuai bg saya?
    b.kalau kerje as a beginner dalam position apapun,then boleh x nak apply pjj ambik degree dalam course yang berkaitan?
    c.course apa yang bagus untuk saya ambik sbagai pjj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussama Bob,
      Ok camni..position tu rasenye ade byk tp tak tau mana satu yg Bob suka atau mahir. Cuba Bob try tgk INSTEP..ni link die http://www.petronas.com.my/community-education/education/education-training-institutions/Pages/default.aspx

      utk PJJ tu sy tak pasti kalo ade ditawarkan. Cuba try riki ngan contact diorg ek..Gd Luck Bob :)

      Delete
    2. salam bro offshoreboy...
      bob here..
      thank you for the information.
      sye dh tnya diorng instep ni,tapi dorng mgkn ambik student yang ade basic dalam engineering sahaje..which mean stdent that holding engineering diploma..bro ade tips lain untuk membolehkan sye ade ape2 kelulusan untuk kerje dlm bidang offshore?lets say..aye minat untuk jadi mud tech.bagaimana sye nak memulakan kerjaya sebagai mud tech ni?ade x company yang hantar pg buat training untuk ni?
      sorry bro offshore boy,bnyak tnye pula.heh.this is because i kinda enthusiast about it..this is my dream..this is my email,basikaltua_styler@yahoo.com.
      hope that u can contact me through this email.
      assalam..tq so much.

      Delete
  109. bro, nice info dan maklumat yang padat. T.kasih sebab tak kedekut ilmu, saya bakal ambik safety & health officer certificate kat niosh, leaps nie nak ambik boset pulak than terus apply o&g company, try my luck la.. kalau bro tau selalunya kalau takde green book diaorg ambik keje tak?? and had umur ada masaalah tak dalam o&g field ni. saya dah 33 tahun nie.. thanks bro... please bro add my facebook. izwanmh@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wan,
      Skarang ni takde green book pun rasenye blh apply. Sbb ade gak company yg amik keje tanpa green book, lps da dpt keje br diorg discuss. Had umur takde masalah, 33 tu kira muda lg tu :) Gd Luck Bro..

      Delete
    2. thanks bro for the information and kata2 semangat.. saya akan update dimasa akan dtg. terima kasih bebanyak...

      Delete
  110. salam bang..pnah kerja halliburton ke?base kt mne?nk tye skit environment dia cne ekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bang,
      Yup pernah..base kat brunei mula2 lps tu ditrnsfr ke KL. Skarang dah tukar company lg :)

      Delete
    2. ok xkeja ngn halli?compare dgn slb?

      Delete
    3. Ok je..dua2 kompeni ade pro n cons :)
      yg bagusnye both are multinational company.

      Delete
    4. thx bang..igt nk jump dri slb ke halli..cm pdih sgt duk snii..haha..dgr2 halli pnye schdule xstruk kt sni untk field engineer

      Delete
    5. :)..yup, slalunye slb punye schedule mmg teruk utk field engineer...nak buat camne kan da org kata slambejer tu kan slaveberger :)

      Delete
  111. salam otai2 offshore.

    saya baru grade dalam diploma office.
    boleh x kalau saya na join bidang ni?

    lagi satu, marine safety officer certificate tu bole amek kat mana eh? berapa bayaran?

    trima kasih sudi membaca otai2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam (tp sy bukan otai :)),
      Diploma office ek? tak pastila blh ke tak tp bro blh je try apply,

      Kalo bab safety officer ni slalunye berkaitan ngan NEBOSH ngan NIOSH. Cuba try riki link ni ek www.niosh.com.my
      Gd Luck bro..

      Delete
  112. salam otai...nak tanye skit ni...aku ade cert drilling well service technology (IADC).,, dan aku penah kerja dgn tubular compny dekat labuan...so nak tanye kau skit...mcm mana nk apply kerja ke tgh laut??aku apply da byk compny xdpt-dpt...BOSIET DAN OPITO semua aku ade..also IWCF,,,,dpt jadi roughtabout pon x pa lah dulu...jnji masok rig...umo aku 22 tahun dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Otai,
      Lu kira power da bro sbb IWCF pun da ade..cuba lu try apply (jgn give up ek) dan lu follow up dgn diorg kalo lps seminggu tak dpt reply dr diorg. Kalo da dpt dipanggil interbiu, lu sembang confident ngan diorg dan jgn lupa lps dr interbiu esok lusa antar tq emel kat diorg, tanya brape lama diorg proses tuk tau result lu. Sampai je tarikh tu kalo takde emel dr diorg lu try emel atau call diorg. InsyaAllah bro..willing ngan effort lu tu nnt berbaloi. Umur 22 tahun tu kira muda lg bro...jgn give up..gd luck bro

      Delete
    2. thanks bro...aku dah dapat interview houston nye compny...tak taw dpat ke dak...thanks weh...hopefully dapat ler...thanks weh support...

      Delete
    3. No problem bro...
      Ingat bro, jgn lupa follow up dgn diorg lps interbiu.
      Gua caya sama lu..:)

      Delete
  113. bleh ke pempuan keje offshore???keje offshore english kene power gak ker???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aida,
      Blh je..english tu org ckp so-so kira ok da tu :)

      Delete
  114. actually sy adele skit pengalaman offshore projek UMT dulu...and yg terbaru sy mewakili pihak consultant utk monitoring eia petronas pipeline (kerteh-JDA malaysia-thailand...sy degree marine biology n sdg menghabiskn master in marine science (marine pollution)...so ape pendapat u???agak2 bleh x apply???ape job yg sesuai???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida,
      Da cantik da tu kalo dah wakili pihak consultant. Blh masuk dlm resume tu. Bab jawatan tu sy tak pasti tp blh try tanya kat kompeni2 marine spt MISC, Bumi Armada, Technip...
      Gd Luck :)

      Delete
  115. salam offshore boy,
    sy nak tnye, kalau lepasan diploma kejuruteraan awam, kerja/pangkat ape yang boleh apply ntuk kerja di offshore. gaji termasuk elaun brape biase? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Civil ek...blh try mcm company fabricate platform spt Kencana. Pangkat tu mcm biasela awal2 tu trainee :), lps tu br breakout jd engineer. Gaji tu sy tak pasti mungkin basic dlm 2k dan tu blm masuk kira offshore elaun lg :)

      Delete
  116. salam...saya nak bertnya ade kerja kosong ker untuk surveyor..
    saya amnat berminat untuk menjdi surveyor offshore..tp tidak berpeluang lg..pernah di panggil intervw dgn maju geohydro..tapi ade hal yang tidak dapt dielakkan....hope boleh membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam TOt,
      Cuba try riki company mcm Sapura TL, Fugro, Western Geco. Mn tau ade kosong :) Gd Luck bro...

      Delete
  117. hai offshoreboy..saya nak tnya,klau ad diploma kjuruteraan awam,ap cntoh kerja yg ad kt offshore that this course holder qualified for?

    ReplyDelete
  118. Hai...,
    Slalunye kalo bab civil ni ade kena mengena ngan fabrication platform. Tp blh je bro try utk bhgn drilling atau production. Sbb saya pernah jumpa ade sorg field engineer tu yg ade IT degree. Apa yg sy ingat die ckp..try je apply..kalo ade rezeki tu InsyaAllah...Gd luck bro..:)

    ReplyDelete
  119. hai offshore boy...sy nak tny besenye gaji 4th engineer brape ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai,
      Alamak...tak taula bang..rasenye mesti byk tp kalo keje dkt oversea lg byk la:)

      Delete
  120. sy nk tnye kalau sy keje sbgi supervisor untk precom team di pelantar minyak brape gaji sy leh dpt 1 bln?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai,
      Susah sy nak jwb bergantung kpd company samada local atau multinational company. Lg satu kalo keje luar negara akan dpt lg byk dr keje kat dalam negara :)

      Delete
  121. salam,

    saya berkelulusan Safety and Health, memiliki green book, ingin mencari peluang bekerja di dalam bidang Oil and Gas, tetapi tidak ada pengalaman dalam bidang ini dan
    masih lagi mencari peluang bekerja didalam bidang ini..

    saya nak minta pandangan dan bantuan dari Tuan-tuan yang ada disini.

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Adama,
      Ok da tu, kelulusan HSE, ade green book...da cantik da tu, cuba try je apply company o&g lg, hampir semua company ade bhgn safety department, jgn give-up, buat follow up kalo xde reply, InsyaAllah ade nanti rezeki tu bro. Gd Luck bro..

      Delete
  122. Salam sya ada seorg kwn ex TLDM sbg penyelam tp now kwn sya dh retired n now die keje offshore tetapi besad on call jer..setahu saya die dh byk ambil course offshore after retired...soalan sya mcm mna yer klu nk keje permanent dgn mana2 company?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Mmg slalunye utk diver ni on call, sbb tak slalu service digunakan, rasenye kalo on call tu payment die lg byk dr permenant, ade company tu kekadang die pakai kita on call dulu..lps tgk service kita ngan client bagus, br diorg amik jd permanent, itu pun bergantung pada brp byk ngan brp lama kontrak yg diorg dpt.:)

      Delete
  123. salam. saya insyallah akan tamat blajar dlam bidang diploma electrical in petroleum technology kat instep bln july 2013. rasa2 servicing oilfield company ada ke position tuk trade yg sya ambil kat instep nih dan cammana nak apply ya..hantar resume terus ke company ke atau pos je..yg mana lbih baik eh.. kalau boleh mintak tolong list senarai company servicing oilfield kat semenanjung malaysia..tkbb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Mmg cantik da diploma tu. Ade je service company utk bidang awk tu. Cara terbaik sbnrnye email sbb skarang zaman IT kan :), kalo diorg tak reply jgn lupa follow up sbb slalunya diorg akan reply bile kita tanya balik pasal permohonan yg kita hantar sblm tu. Service company ni byk sgt bro..xpe sy bg sikit antaranya Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes, Weatherford, Neural Oilfield, Scomi dan byk lg...cuba bro try je google senarai service company kat semenanjung msia..nnt keluarla senarai tu :), ape2pun gd luck ek..

      Delete
  124. Bro offshore, macam free je.. haha kat platform mane skrg? company ape? nk tanye sikit, kalau company bg gaji dlm hari ok ke? dalam rm400 per day.. offshore... basic xde tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ello Bro :),
      Br balik ari ni bro, blh la cuti 2-3 minggu, keje kat oil rig tp kat oversea, company Halliburton..
      gaji dlm ek...okla tu, rm400 tu kira byk da tu bro...amik je :), ikutla kalo rase itu yg terbaik amik je, ade basic tp perday rendah atau xde basic tp perday tinggi..dua2 ade pro n kontra, kalo xtau nak pilih solat Istiqarah je :), Gd luck bro..

      Delete
  125. SALAM..

    saya afiq,umur 23 thn.. teringin bekerja dalam dunia perkapalan.
    tapi saya ni tiada apa2 sijil yg berkaitan perkapalan,,
    setakat dip.science computer,and now bkerja di company arkitek, saya memang x pernah kena dgn bidang yg saya ceburi,, saya bercerita sedikit ya ( ayat saya mmg skema sdikit ) ,

    1. belajar bawak motosikal dahulu sebelum belajar bawak kereta tapi xde lesen motor,cuma ada lesen kereta sahaja.

    2. blajar dip course science computer tapi bekerja di bidang dunia arkitek.( sambil2 buat bisnes jenis perkhidmatan dan sedikit2 berjinak2 dlm jual beli tanah )

    soalan.

    1.saya teringin nk ceburi perkapalan, agak2 bagus tak kalau saya masuk A.L.A.M di bhgian kadet??

    2.atau adakah saya tak perlu join ALAM tapi terus apply kerja perkapalan..?? FYI im quite good in english ( that just all i have for offshore..lol,, cume boleh bertutur dalam english. )

    3. brape yuran untuk ALAM?? dan adakah ada yg sponsor sapa yg join ALAM??

    Ill be glad if you answer all my question..thank you admin :)



    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Afiq,
      Sbnrnye saya tak brape tau sgt pasal ALAM :)
      Tp mengikut pandangan sy, Afiq try je dua2..mana tau lekat satu, kalo dua2 dpt alhamdulillah..blh pilih mana satu yg paling berkenan. Sy pernah jumpa field engineer atas rig yg berkelulusan IT. So kita tak tau kdg2 tu rezeki Allah nak bg kan :), Pasal yuran tu tak pasti la Afiq, cuba Afiq try call ALAM atau check website die ek..Gd luck ek Afiq

      Delete
    2. owh begitu,

      baiklah, saya memang zero dalam perkapalan, segala sijil dan basic utk perkapalan langsung takde.

      jadi macam mana saya nak apply? boleh ke apply without any training or any kind of offshore certificate??

      help me please...

      Delete
    3. Afiq,
      Blh je apply dulu sbb kalo da dpt slalunye company akan hantar pg offshore training untuk ape2 je cert yg berkenaan dgn keje yg ditawarkan. Try cek website diorg, slalunye ade page utk career. Try riki2 ek tgk camne nak apply :)

      Delete
  126. Salam,bagaimana mahu meminta pekerjaan di off-shore?'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ah Chai,
      Hantar je resume kat company2 offshore :),
      kalo nak training2 blh rujuk kat website Instep ek

      Delete
  127. Salam. Saya Amir. 26 tahun. Setahun tak bekerja. Last saya kerja as a waiter. So sekarang ni saya nak bekerja dalam offshore. Jadi apa course yang saya boleh amik untuk mendapatkan income yang tinggi dalam bidang ni? and kat mana saya boleh apply? SPM je yang saya ada. So saya nak tau apa course saya patut amik? Kalau jawatan macam saudara ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amir,
      Byk course yg blh Amir riki2, cuba bkk website Instep atau KKTM (Kolej Kemahiran Tinggi Mara). Diorg ade tawarkan course2 yg terlibat dlm keje offshore. Takpun sy br ade terperasan dlm facebook smlm website ni
      http://www.ibc-academy.com/event/FPSO-distance-learning?xtssot=0
      tp sy tak pasti ape kelayakan yg diorg nak. Amir try tgk lps tu contact orginasasi2 tu dan tgk mana yg Amir rase ok. Gd Luck ek :)

      Delete
  128. SAlam bro..saya spm pun xda.tapi minat dgn keja offshore ni..klulusan akedemi memang xda lah..ada tak peluang keja sbg general worker ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Basir,
      Kebanyakan company2 offshore ni bertapak kat kemaman, miri dan labuan kalo kat msia ni. Maksud sy diorg akan amik pekerja (general worker)yg berasal atau menetap di situ (utk jimatkan kos diorg :)). Tp ade gak company2 yg ade di KL, Lumut, Bintulu dan KK. Bro Basri blh try riki2 ngan diorg mana tau blh dpt peluang utk join. Cuba contact diorg tanya kalo ade vacancy utk general worker dan cuba kawtim ngan diorg jika bro Basri tinggal bukan di tempat2 yg sy sebut td ek. Gd Luck ek :)

      Delete
  129. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  130. salam bro offshore.insyaallah saya bakal grade in mechanical engineering awal tahun 2013.dan saya tertarik dengan bidang offshore.tentunya atas sebab dapat bnyak pengalaman,,serta duit itu sendiri.bagi abang apekah first step yg saya harus ambil.dan kalau tak keberatan..bolehkah kalau berhubung melaui email..or facebook mungkin ?ni email saya.mrrabqa@yahoo.com..terima kasih banyak banyak =).knowledge abang amat saya hargai.terima kasih lagi skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Man,
      Bidang Mech Eng antara paling byk demand dlm oil&gas ni. Tp Man mcm biase awal2 nak masuk tu yg agak susah sikit sbb kbykan company akan amik org yg berpengalaman. Tp kalo skali Man dpt masuk..InsyaAllah mmg nak tukar2 company tu tak susah mcm mula2 nak join O&G ni :). Cdgn sy Man, ade company2 besar yg ade tawarkan internship, so try masuk ikut internship. Tp jgn lupa try jugak crik keje mcm biase (bkn internship)..mana tau ade rezeki kan :). Jgn give-up..try je antar resume, followup kalo xde reply. Kalo dah dpt interbiu pun jgn lupa followup ngan diorg bile lps interbiu. Mesti ade satu yg sangkut tu nnt :). Ape2pun gd luck Man..

      Delete
  131. salam bro offshoreboy,
    saya baru dapat tawaran interview dari SapuraKencana dekat Lumut,Perak. Sy dari background Petroleum Engineering.
    ni 1st interview sy since sy tamat degree bulan 8 hari tu..
    untuk interview ni, sy xde confidence sgt la nk lepas since company ni bkn company kecik2 n ni 1st time sy dpt offer interview..
    so klu boleh sy nk dpt kan tips sket drp bro untuk interview ni.. diorg cakap ade test lepas interview.. tp sy x tahu test mcm mane.. agak2 test mcm mane eh? IQ/Personality/ Knowledge test??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bro,
      Congrate/Jayyid sbb dpt tawaran interview. Bro..semua org kena interbiu sblm mula bekerja :), so rilek je..try to be confident sbb tu antara benda yg diorg akan nilaikan.
      Bro try baca serba sedikit pasal company profile termasuk apa bisnes/servis yg diorg buat. Jawab semua soalan dgn yakin@slamber :)
      Ok slalunye for fresh grad, akan ade ujian IQ @ grouping test (bergantung kpd company). Utk IQ tu bro blh check2 kat google soalan2 IQ ek. Utk bhgn grouping, kekadang die akan bhgkan kepada bbrp kumpulan utk buat satu projek contohla seperti buat pelantar minyak drpd kad manila/kotak yg disediakan, so bro try to be active @ bahasa mudah jd poyo :). Jgn jd diam time tu ek. Kasi serlahkan diri tu time bikin@present tu ek. Ok bro...Gd Luck..You Can Laaa..No worries :)

      Delete
  132. Salam OffshoreBoy.
    Saya ada sijil:BOSIET,Basic Rigging & Slinging n Banksman,Green Card(CIDB),dan PADI(scuba diving-Advnaced Open Water)).Pengalaman berkerja 6 Tahun sbg polis(PDRM).Ingin tukar kerjaya..bminat untuk mceburi bidang offshore samada shipping atau oil n gas.
    kalau b offshore boy bg sedikit/nasihat ttg peluang perkerjaa/posisi dan gaji di dalam bidang ini bersesuaian dgn kelayakan saya.education setakat STPM jer.sekarang tgh ambik partime degree di university swasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jelanie,
      Ok dah tu...byk da sijil tu. Blh jd diver da ni :).
      Bro blh tgk2 kat website job portal utk tgk kekosongan pekerjaan shipping ngan O&G ni. Walaupun kalo kat website tu tertulis yg diorg nak experience lbh 5@10 tahun, try je apply dan lg bagus kalo contact terus diorg tanya pasal position tu. Try je apply semua mana tau ade yg sangkut nnt kan :).
      Kalo bab gaji tu bergantung kepada jenis servis yg diberikan. STPM tu da ok da bro tp kalo ade degree lg ok :). Gd Luck Bro..

      Delete
  133. salam..klu ad sijil eletrik n suruhanjaya tenaga...bhgia mana dpt kerja..berapa gaji ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eno,
      Blh je keje sbg electrician kat rig,kapal atau platform tp nnt akan ade kursus tambahan diorg suh amik. Gaji tu tak berapa pasti la:)

      Delete
  134. salam bang..nnti add sy kt fb k..berminat r nk tahu pasal offshore nie..sy ingt nk keje offshore la bang..sy skrg nie ade still tgh belajar lagi stabilo_22@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Tu la mmg terpikir nak bkk akaun fb utk page kerjaoffshore ni sbb ramai dah bertanya. Cuma skang tgh busy keje, nnt kalo cuti dan kelapangan sy create akaun tu..lps tu sy add ek :)

      Delete
  135. Salam.sedang memikir untuk bekerja dalam bidang perkapalan atau offshore.tapi x tahu nk mula pada mane.mntak add di fb.bleh sembang2.cypeng_mio@yahoo.com.name fb hanis ikmal mustafa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Sama mcm sy reply kat ats ni :), bile da create nnt sy add ek :)

      Delete
  136. Helo bro,sya sbnrnya nk apply job asstnt cook di offshore ttp tdk tahu gaji asst cook dgr cite gaji bnyak btul ke gaji tukang masak 2k ke atas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helo bro..
      Blh je apply bro..yup btul bro gaji blh dpt lebih 2k (basic + elaun offshore). Gd luck bro..:)

      Delete
  137. sy sorg student bidang kjuruteraan kimia(ijazah)...
    dan bkal graduate thun dpan...

    apakh bdang tugasan yg bolh diambil d atas pelantar...
    blur, (sbab byk jnis jwatan yg terdapt di atas pelantar,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Ikhwan,
      Cuba try jawatan process engineer atau mud engineer. Gd luck..:)

      Delete
  138. Salam offshoreboy..
    sy ada dip. process instrumentation & control. Tp xperience dlm production oleochemical plant je 4thn. Dh try mtk exxon tp xde respon. Blh guide sy x utk mtk offshore? Jawatan? Ideal salary patut sy mintak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro,
      Biasela bro, slalu company jarang response sbb byk yg apply. Ape kata kalo bro follow-up melalui emel ke atau call ke apa2 company yg bro hantar resume tp takde jawapan. Jawatan tu dah kena dah ngan diploma dan experience tu. Ideal salary ni slalunye diorg mesti akan compare dgn gaji terakhir kita dpt dr company kite keje, bro letak je yg bro rase patut sbb nnt diorg akan bgtau brape gaji sebenar diorg tawarkan. Kalo kite mmg ade experience ngan jawatan yg mmg diorg nak pakai..time tu mmg kite blh demand. Ape2pun gd luck bro..:)

      Delete
    2. Thanks.. brsemangat smula serba sdkit ats komen bro.. Slain exxonmobil, company apa lg bro, yg pkai production tech? Dgr cite qualification & xperience no.2... Yg pnting mau 'kabel'.. Offshore pn main kabel jgk ke bro?

      Delete
    3. No prob bro..
      company2 lain antanya shell, petronas, petrofac, kencana petroleum, murphy, newfield, talisman...
      Tgk gak la yg psl 'kabel' tu, selalunya diorg akan tanya employee diorg dulu kalo ade kenal org yg ade qualfction ngan xperience sperti yg diorg nak sbb memudahkan kerja company tu. Kalo kabel bab2 lain tu biasela bro..itu da kira cam lumrah da, mana2 pun ade kan:), ape2pun try je apply bro n gd luck ;)

      Delete
  139. Salam tuan..bleh tuan tlg add akaun fb sy Zam Zurin. Senang sikit nak cmnicate kalo kat fb. Ada beberapa soalan nak tanya ttg offshore ni. Hrp tuan x kberatan utk add sy ye. Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zam,
      Nnt bile sy da create page fb kerjaoffshore sy add awk ek, no worries..:)

      Delete